27 lutego 2013

POBYT POWYŻEJ 90 DNI – OSOBY PRACUJĄCE




Jeśli macie we Włoszech status pracownika, Wasza sytuacja jest stosunkowo prosta. Bez względu na rodzaj umowy o pracę, okres jej obowiązywania czy wysokość zarobków, macie prawo do przebywania we Włoszech i zameldowania. W zależności od rodzaju stosunku pracy, musicie przedstawić określone dokumenty, co postaram się streścić poniżej - pamiętajcie jednak, że poszczególne urzędy mogą wymagać innych „dowodów pracy”, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zadzwonić do urzędu lub sprawdzić informacje na jego stronie internetowej, by uniknąć biegania w tę i z powrotem. Powinniście okazać co najmniej jeden z wymienionych przeze mnie dokumentów.

UWAGA! Ustawa nr 47/2014 z dnia 28.03.2014 r. stanowi, że niedozwolone jest meldowanie osób, które nie wykażą, że zajmują lokal zgodnie z prawem, dlatego też obecnie do zameldowania wymagany jest też dowód, że macie prawo zajmować dane mieszkanie (akt własności, umowa najmu, umowa użyczenia, pisemna zgoda właściciela itp.).



DOTYCZY WSZYSTKICH PRACOWNIKÓW
  • ważny dokument tożsamości (polski dowód osobisty lub paszport)
  • codice fiscale (niby niekoniecznie, a jednak wymagają go prawie wszystkie urzędy)

UMOWA O PRACĘ NA CZAS OKREŚLONY (CONTRATTO A TEMPO DETERMINATO) LUB NIEOKREŚLONY (CONTRATTO A TEMPO INDETERMINATO)

  • umowa podpisana z pracodawcą, zawierająca czas trwania stosunku pracy (w przypadku umowy na czas określony) oraz dane INPS i INAIL,
  • zaświadczenie o zgłoszeniu Waszego zatrudnienia do Centro per l’Impiego (to odpowiednik naszego Urzędu Pracy - pracodawca dokonuje zgłoszenia przez internet, ale możecie poprosić o wydruk zaświadczenia)
  • ostatni odcinek pensji (busta paga), jeśli już go macie - oczywiście jeśli dopiero co podpisaliście umowę, to nie możecie go mieć
  • odcinek wpłaty składki INPS (tzw. contributi, niektóre urzędy pytają o nie w przypadku opiekunek i pomocy domowych)
  • zaświadczenie o zgłoszeniu Waszego zatrudnienia di INPS (to również dotyczy głównie opiekunek i pomocy domowych)

TZW. UMOWY O WSPÓŁPRACĘ (CONTRATTO DI COLLABORAZIONE)

  • umowa podpisana z pracodawcą
  • zaświadczenie o zapisaniu się do specjalnego funduszu ubezpieczeniowego tzw. gestione separata (INPS)
  • ostatni odcinek wynagrodzenia, jeśli już go macie

OSOBY Z WŁASNĄ DZIAŁALNOŚCIĄ GOSPODARCZĄ (TZW. PARTITA IVA – LAVORATORI AUTONOMI)

  • rejestracja firmy w odpowiedniej terytorialnie Izbie Handlowej (Camera di Commercio)
  • zaświadczenie o nadaniu numeru VAT (partita IVA)
  • zaświadczenie o wpisie do cechu zawodowego (Albo Professionale – dotyczy tylko niektórych zawodów, bardzo rzadko wymagane)

PRACOWNICY FIRM ZAGRANICZNYCH ODDELEGOWANI DO WŁOSKIEGO ODDZIAŁU (LAVORATORI DISTACCATI)

  • zaświadczenie włoskiego oddziału o oddelegowaniu pracownika przez firmę macierzystą
  • ewentualnie polska Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (zgodnie z wytycznymi okólnika nr 18 z dnia 21.07.2009 r.)
     




2 komentarze:

  1. Witaj !
    Czy bedąc studentką w Polsce (zaocznie uczelnia prywatna) a podejmując pracę we Włoszech moge posiadac tylko jedno zameldowanie tj. residenza? Czy przepisy się zmieniły ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi Ci o to, czy możesz być zameldowana i w Polsce, i we Włoszech, to teoretycznie nie powinnaś, gdyż teoretycznie stałe miejsce zamieszkania (któremu odpowiada, w myśl włoskich przepisów, zameldowanie) może być tylko jedno. Piszę "teoretycznie", gdyż tak naprawdę nic się nie stanie, jeśli zameldujesz się we Włoszech bez wymeldowywania się z Polski, gdyż włoskich urzędników nie interesują Twoje inne adresy zameldowania - dla nich jesteś zameldowana tutaj i tyle.

      Usuń

Komentarze niekulturalne lub niezgodne z netykietą nie będą publikowane, proszę Was też o pozostawianie komentarzy odnoszących się do tematu artykułu. Tylko w ten sposób jestem w stanie zapewnić przejrzystość bloga! Dziękuję za komentarze i za współpracę. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...